Košarica
Izbornik

Bordeaux – kakvo prekrasno iznenađenje! - uspavana ljepotica je probuđena

Bordeaux – kakvo prekrasno iznenađenje! - uspavana ljepotica je probuđena

Od "uspavane ljepotice" kako su ga voljeli nazivati Bordeaux se pretvorio u šarmantan, živahan grad koji oduzima dah. Početkom jeseni dočekalo me je fantastično iznenađenje. Turistička zajednica grada Bordeauxa  https://www.bordeaux-tourism.co.uk/, pozvala me je u posjet tom živahnom gradu koji nosi nadimak biser Akvitanije. I to s pravom. Bordeaux je do nedavno imao nadimak „Uspavana ljepotica“, ali danas je on sve samo ne uspavan grad. Živ je i živahan, u njemu se vino pije kao voda, obiluje kulturnim i povijesnim lokacijama još iz doba prosvjetiteljstva što ga čini drugim gradom u Francuskoj  (iza Pariza) po broju zaštićenih građevina. Francuski književnik Victor Hugo davno je napisao “uzmite Versailles, dodajte Antwerpen  i imate Bordeaux”.  Kad pitate Francuze u kojem bi gradu voljeli živjeti  najčešći će odgovoriti „U Bordeauxu.“ Jer, na samo je dva sata vožnje brzim vlakom od Pariza. Prema Lonely Planetu izabran je kao najuzbudljiviji grad 2017., prema anketi The New York Timesa 2016.  je zauzeo drugo mjesto na listi gradova koje svakako treba posjetiti, a 2015. je proglašen najboljom gradskom destinacijom. Bordeaux još bolje od Pariza spaja staru i novu arhitekturu, a okružen je najboljim vinogradima na svijetu i pravi je simbol francuskog Joie de Vivre, radosti življenja i uživanja u životu.

Kako doputovati? Do Bordeauxa možete doletjeti  zrakoplovom kao što sam to učinila  i ja. Air France odlično spaja  Zagreb preko Pariza  s glavnim gradom Akvitanije. Connecting time od jednog sata je sasvim dovoljno za transfer jer se zrakoplovi nalaze na istom terminalu broj 2. Trebate samo preći s 2E na 2F. Zatim od Pariza do Bordeauxa možete doputovati najnovijim brzim vlakom ili doploviti brodom koji će vas iskrcati na dokovima u centru grada. Jer Bordeaux leži na rijeci Garonne koja se ulijeva u Atlantski ocean.  

Kako se kretati gradom?

Vrlo jednostavno. Grad nije prevelik. Nema automobilskih gužvi i velik je broj biciklista. Biciklističke staze su super uređene. Puno toga možete obići pješice. Muž i ja smo jedan dan prehodali čak 26 kilometara i vidjeli pregršt toga. Nekoć u sjeni većih gradova, danas se ovaj grad može pohvaliti centrom namijenjenim isključivo pješacima, predivnim parkom uz šetnicu pored rijeke i elegantnim tramvajima. Upravo su me ti tramvaji impresionirali. Naime Bordeaux zbog toga što leži na rijeci i pjeskovitom tlu ne može imati podzemnu željeznicu. Zato ima odlično organiziran tramvajski promet koji kroz tri linije (A,B,C) spaja cijeli grad. U najstrožem centru tramvaj nema električnih žica po zraku. One su ukinute po uputama UNESCO-a, pa napajanje električnom energijom ide preko vrlo sofisticiranih električnih kutija koje su ugrađene u tračnice. Tramvaj je -  bešuman. Osim toga je i povoljan. Jedna vožnja stoji 10 kuna, ali najbolje je kupiti turistički  Bordeaux pass koji vam omogućuje ulaz u sve muzeje, na povijesne lokacije i vožnju  gradskim transportom za samo 29 eura dnevno  ili 39 eura za dva dana.

Bordeaux highlights ili šest dobrih razloga zašto  da provedete produženi vikend u prijestolnici vina.

  1. La cite du vin koji je postao simbolom grada gotovo istoga trena kad je sagrađen

Otkrijte svijet vina u najvećem muzeju vina na svijetu. National Geographic rangirao ga je na sedmo mjesto najboljih muzeja na svijetu. Ova futuristička građevina (u obliku zlatnog vinskog dekantera) prostire se na 3000 metara četvorniih izložbenog prostora i osam katova, a otvorena je 2016. U izgradnju je „upucano“ ni manje ni više nego 80 milijuna eura. Ali, već nakon dvije godine svi zadovoljno trljaju ruke što zbog broja posjeta, što zbog broja sudionika na radionicama i načinima kako se sve ovaj muzej eksploatira. Tamo možete i ručati ili večerati u "donjem" restoranu ili na vrhu muzeja. Obilazak završava uz čašu vina u panoramskom vinskom baru s monumentalnim, 30 metara dugačkim barom i lusterom napravljenim od boca vina. Od tamo prekrasan je pogled na grad i rijeku Garonne. Vinski dućan ima bogatu ponudu vina iz cijelog svijeta, ali i vinskih suvenira. U divovskoj vinoteci svjetske kapljice zastupljena su vina iz više od 80 zemalja. Knjižnica je dobro opskrbljena knjigama o vinu, a interaktivni muzej je impresivan. U njemu se možete zadržati čitav dan. Možete se vratiti u daleku prošlost ili odlepršati u blisku vinsku budućnost uz pomoć digitalnih vodiča.

  1. Zvonik grada – La Grosse Cloche
Jedan od ostataka srednjovjekovnog Bordeauxa je La Grosse Cloche, Veliki sat sagrađen u 13. i 15. stoljeću. Mene je oduševio. Jako je fotogeničan sa svih strana, noću i danju. Ulica koja prolazi ispod njega la rue Saint James najljepša je uličica u Bordeauxu. Puna je prekrasnih tematskih dućana, cafea i restorana. Obavezno selfie mjesto.
  1. Vodeno zrcalo na Place de la Bourse  

Mirroir d’ Eau je dospio na popis UNESCO-ve suvremene svjetske kulturne baštine. Nema turista ili putnika koji se ne divi vodenom zrcalu-fontani  u središtu grada. Ono oduševljava malu djecu koja šljapkaju po vodi, zavodi odrasle koji se tu obavezno fotkaju bez obzira na vrijeme. Vodeno zrcalo je čarobno i kad je sunce, i kad pada kiša, i kad je oblačno. U to smo se i sami uvjerili. Tamo sam napravila barem stotinjak fotografija. Place de la Bourse je jedan od najelegantnijih trgova koje sam vidjela. Svjetlucavi odrazi zgrada u fontani zrcalu i rijeci ostavljaju bez daha.

  1. Knjižara Mollat  https://www.instagram.com/librairie_mollat/?hl=en najveća nezavisna knjižara u Francuskoj

Ipak sam ja prvenstveno knjigoljupka i knjiška blogerica i kad putujem svijetom prvo zalazim na mjesta gdje su knjige. Za ovu knjižaru sam se posebno pripremila. U strogom je središtu grada u ulici koja se spušta od katedrale Saint Andre. Mollat je bila prva neovisna  knjižara u Francuskoj,  otvorena je 1896. godine. Prostire se na oko 2700 metara četvornih i ima 120 zaposlenih od čega je čak 50 knjižničara. Broji više od 300 000 naslova. Upravo zaposlenici biraju koje knjige će se prodavati u knjižari, koje će se knjige  pojaviti u izlozima (ima desetak velikih izloga u plavoj boji) i koje će se marketinške aktivnosti provoditi u knjižari. Jedan od najuspješnijih  projekata je ideja  da zabave ljude tako što im lica uklapaju sa koricama knjiga. Rezultat je fenomenalan i zato na Instagramu imaju više od  72 000 pratitelja. Odmah sam se zamislila koliko se tu mora mjesečno prodati knjiga da bi se isplatilo 120 plaća zaposlenicima. Francuska čita i voli knjige.

  1. Eco Darwin centar  https://www.bordeaux-tourism.co.uk/Discover-Bordeaux/Must-See/Darwin-Ecosysteme– kolaborativni eko kvart na dobrobit svojih građana

Kako je ovo dobra priča! Darwin centar okuplja manje tvrtke iz područja kreativnih industrija, ali koje imaju ekološki predznak. Radi se o bivšem vojnom kompleksu zgrada koji je prenamijenjen u prostor za kulturu i poduzetništvo. Osim velikog co-working prostora tamo se nalazi i skate park, urbani vrtovi, restoran i eko trgovina, mogućnost smještaja u recikliranim kamp kućicama i još puno toga originalnog. S pola milijuna posjetitelja godišnje ovaj centar je postao najposjećenije mjesto u gradu. Sad vam je jasno zašto mu nadimak"uspavana ljepotica", više ne pristaje.

  1. Books and Coffee (https://www.facebook.com/booksandcoffeebordeaux/ )– najljepši cafe s knjigama u kojem sam bila

Nalazi se u onoj najljepšoj uličici – Saint James, koju sam već spomenula. U caféu možete popiti najbolju kavu na svijetu, kušati najbolje čajeve, pojesti ukusan brunch ili ručak i listati knjige koje se nalaze na policama. Ne znam da li je ljepše sjediti ispred caffea i usput promatrati prolaznike ili je ljepše sjediti unutra i guštati u svim mirisima i bojama koje se pružaju. Kolači su van svake kategorije. Ne sjećam se kada sam jela bolje od ovih. Obvezno mjesto za provesti par sati u čistom guštanju.

Gdje odsjesti? Boutique hotel Mama Shelter https://goo.gl/wkH1MSu centru grada dizajnirao je Philip Starck. U pitanju je hipsterski hotelski lanac koji je  nakon Los Angelesa, otvoren u Lyonu, Bordeauxu, Pragu i Beogradu. Hotel de Normandie  https://hotel-de-normandie-bordeaux.com/eng/ - je tradicionalan hotel u samom središtu grada, pored Grand Theatre. Ispred hotela je tramvajsko stajalište s kojeg možete na sve strane ovog grada. A tu je i prekrasan park pun zelenila.

Gdje dobro jesti?

L'entrecote  https://www.entrecote.fr/ restoran u kojem se služi samo jedno jelo - rib eye steak s pofrijem i posebnim tajnim umakom. Nema mogućnosti rezervacije a pred restoranom se čeka i do pola sata.

                             

Brasserie L'Orléans – (https://brasserie-lorleans.fr/en) tipična francuska brasserie (od 1942.) s odličnom hranom i poslugom

.

I za kraj: Francuski paradoks

Fasciniraju me ti Francuzi. Imaju najbolju hranu na svijetu, proizvode najbolja vina, imaju najbolje kolače, najbolje palačinke (crêpe), mousse au chocolat, vole jesti, vole piti, uživaju u hrani, ničega se ne odriču, a svi imaju savršenu liniju. Svakodnevno jedu kruh, maslac, peciva, toplu čokoladu, gušćju jetru, paštete, dosta mesa, sireve, salame, kolače i imaju najmanju stopu oboljenja od kardiovaskularnih bolesti. Ovih dana sam se ponovo uvjerila da nema pretilih Francuza. Nisam niti jednog srela dok sam i sama hodala po 22 km na dan. Trudila sam se naći neki bar, caffe ili kiosk koji radi prirodne sokove i smoothije ali, nisam uspjela. To se tamo ne pije. Tamo još nije došao trend pijenja svježih voćnih i povrtnih sokova. Nema bez glutena i nema bez laktoze. Istovremeno, u Londonu (Planet Organic, Health Food, Nature Food) možeš takav sok ili smoothie popiti na svakom uglu. Ali, oni imaju drugačiju prehranu i ne uživaju toliko u vinu o kojem znamo koje dobrobiti nosi. Naravno, u umjerenim količinama. Za vrijeme posjeta Bordeauxu primijetila sam da se ljudi mnogo kreću, voze bicikle, hodaju i puno vremena provode na zraku i u prirodi. Želim vam da što prije osjetite fantastičnu atmosferu ovog grada.

 

Pretraga