Košarica
Izbornik

Klasik mjeseca – F. Scott Fitzgerald: "Veliki Gatsby"

Klasik mjeseca – F. Scott Fitzgerald: "Veliki Gatsby"

Ponovno iščitavanje jednog od najvećih klasika svih vremena i jednog od najboljih američkih i svjetskih romana uopće još jednom nam daje do znanja koliko želja za lažnim, blještavim snovima može biti pogubna. Sjaj visokog društva, probranih delicija, ljetnih zabava, skupih automobila i haljina svakako zvuči primamljivo i to je ono čemu teže mnogi. 

F. Scott Fitzgerald otvoreno govori o zamkama modernog svijeta Fitzgerlada se drži jednim od najboljih američkih književnika 20. stoljeća. Nakon američkog života i nakon što se oženio s ljubavlju svog života, i on poput drugih pisaca odlazi na Stari kontinent, u Francusku. Tu su već pisci i pjesnici koje je Steinova prozvala "Izgubljenom generacijom" - Hemingway, Ezra Pound, T. S. Eliot..., a svi su otišli u Europu u kojoj se živjelo jeftinije. Okupljali su se iu kavanama, u salonu G. Stein, ljetovali i iznajmljivali vile. Zbog liberalnosti Europe mogli su otvoreno govoriti o problemima koje su primjećivali oko sebe. Rečenicu Gertrude Stein da su svi oni izgubljena generacija spomenuo je i Hemingway u svom romanu "A sunce izlazi", a koji je došao kod nje da mupomogne u karijeri. U Europi je Fitzgerald otvoreno progovarao o američkim problemima i u svojim se djelima oštro suprotstavljao materijalizmu i besmislu modernog svijeta. To je najviše došlo do izražaja u njegovom danas najpoznatijem romanu "Veliki Gatsby" u kojem je dao dramatičan prikaz života američkih bogataša u razdoblju nakon Prvog svjetskog rata koje je po raskalašenosti  i dekadenciji ostalo upamćeno kao "Vrijeme jazza".

Karenval ljudskih sudbina Radnja romana s elementima društvene kronike, ljubavnog romana i romana karaktera odvija se oko Jaya Gatsbya, čiju nam životnu priču pripovijeda Nick Carraway, siromašan bratić lijepe i bogate  Daisy Buchanan u koju je Jay godinama zaljubljen. U godinama nakon Prvog svjetskog rata Jay organizira grandiozne zabave u svojoj vili koja je preko puta zaljeva kuće u kojoj živi Daisy sa svojim mužem Tomom i kćeri. Sve te zabave koje postaju legendarne i na kojima nema kraja rastrošnosti osmišljene su da privluku Daisy. Jer, pet godina prije nego što započinje radnja romana, Jay je bio siromašan mladić, a Daisy privilegirana članica visokog društva koja je umjesto siromašnog Jaya koji je otišao u rat, odabrala siguran brak s Tomom. Kako bi je ponovno osvojio, Jay (James) u potpunosti mijenja svoj identitet i postaje dijelom američkog visokog društva. Započinje njegov put u dekadenciju i prohibiciju. Grandioznim jezikom koji je, prema mišljenju mnogih kritičara, gotovo na razini epskog djela, Fitzgerald donosi životne priče potpuno različitih ličnosti, a svijet u kojem se one odigravaju na trenutke nam djeluje poput karnevala, poput izmaštane bajke koja nema veze sa stvarnošću. Dok su Tom, Daisy, Jordan i Nick pripadnici visokog društva postali svojim rođenjem, Jay se rodio kao radničko dijete koje je za sebe zamislilo veliku i svjetlu budućnost. Daisyin brak s drugim muškarcem, i to onim bogatim, u njemu je učvrstio želju za bogatstvom. Čak i kada to uspije ostvariti, nikada mu nije dovoljno. Uvijek želi još, ali ne samo što se tiče materijalnog, nego i što se tiče odnosa s Daisy. Nije mu dovoljna njezina blizina, nego i želi da se proteklih pet godina potpuno izbriše iz njezinog pamćenja te da mu kaže da ama baš nikada nije voljela Toma. Njemu je ona začarano svjetlo poput onog zelenog svjetla na doku, čijim će hvatanjem izbrisati sve neželjeno i živjeti život iz snova.. Poznata je njegova rečenica: "Ne možeš ponoviti prošlost? Ma naravno da možeš!". U njoj je zapravo sažeto sve čemu Jay teži, no i taj san ima svoja ograničenja.

Limiti "američkog sna" Ono što su Fitzgerladu mnogi Amerikanci zamjerali kada je ovo djelo objavljeno jest to što je prikazao dvoličnost američkog društva, što je trčanje za materijalnim bogatstvom, zbog kojeg su uostalom mnogi i selili u Ameriku, prikazao isključivo kao korupciju i nemoral koji na koncu završavaju smrću. No, očito ne za svakoga. Na kraju je Jay kao novopećeni milijunaš snosio posljedice, nepravedno ga osumnjičen za ubojstvo dok su Daisy, Tom, Jordan i svi ostali "plave krvi" nastavili voditi svoje blistave, isprazne živote. Fitzegrald je, kao pripadnik radničkog sloja, po tko zna koji put u povijesti preuzeo krivnju bogataša, dakako, bez ikakve zahvale. Iako ga mnogi smatraju jednim od najarogantnijih likova svjetske književnosti, što je vjeruju i bio, u njemu ima nešto zbog čega ga naprosto žalimo. Dok je on pokušao nešto napraviti od svog života i doseći taj poznati američki san, iako nije birao sredstva, Daisy je uvijek birala samo ono što joj je u datom trenutku najviše odgovaralo i ono što neće remetiti njezin život na razini svojevrsne princeze. zato kažu da je ona jedan od najispraznijih likova u književnosti. Iako je skrenuo na svom putu za uspjehom, Jay je sve radio samo za Daisy, no trčanje za snovima koji toga nisu vrijedi moralo ga je dovesti do tragedije. Njegov primjer je i lekcija što je u životu uistinu važno, a trčanje za bogatstvom se nikada nije isplatilo. 

Tatjana Barat

Ilustracija: Anna i Elena Balbusso

Pretraga

Tečaj €/kn: 7,53450 2023-09-27 04:10:15