Košarica
Izbornik

Čitajte s djecom – Jostein Gaarder: Sofijin svijet, moderni klasik o smislu života

Čitajte s djecom – Jostein Gaarder: Sofijin svijet, moderni klasik o smislu života

Nije uvijek bilo jednostavno pratiti filozofsku misao, a da je mnogim srednjoškolcima tako, primijetio je i Jostein Gaarder, norveški teolog i profesor koji je svu povijest filozofije odlučio prenijeti u roman. Tako je 1993. nastao moderni klasik Sofijin svijet, u kojem se kroz pustolovine četrnaestogodišnje Sophie tinejdžerima nastoji približiti filozofija i sve što ona pruža. Tijekom godina Gaarder je objavio i niz drugih uspješnih romana, no nijedan nije toliko okupirao javnost kao njegov prvijenac, koji je preveden na više od 50 svjetskih jezika i pretočen na filmsko platno pod redateljskom palicom Erika Gustavsonsa.

Sophie i Albert kreću u avanturu Četrnaestogodišnju djevojčicu Sophie, koja živi s majkom u malenom norveškom gradiću, dok otac često poslovno putuje, upoznajemo u trenutku kada joj u poštanski sandučić stiže neobično pismo bez poštanske markice s jednom jedinom rečenicom: Tko si ti? Tada se Sophie zaista po prvi put u životu počinje pitati tko je ona i zašto je uopće na svijetu. Slične poruke počinju joj pristizati gotovo svaki dan pa Sophie počinje mahnito tražiti pošiljatelja. Otkriva da je riječ o učitelju filozofije Albertu Knoxu, koji je polako počinje upoznavati s poviješću filozofije. Upoznaje je sa svime od Miletske škole, pitagorejaca, Platona, srednjovjekovne filozofije, preko prijelomne renesanse, racionalizma pa sve do njemačkih idealista i u konačnici Schopenhauera i Michaela Foucalta. Dok joj povijest filozofije postaje sve jasnija, Sophie zbunjuju druga pisma koja joj dolaze, a adresirana su na djevojčicu Hildu Knag. S vremenom Albert i Sophie shvaćaju da su samo marionete u tuđoj svijesti i tada priča poprima neočekivan smjer…

Spoj didaktike i zabave Ovaj roman u sebi ne nudi samo povijest filozofije, nego i elemente trilera, fantastičnosti i romana za mladež. Česta su referiranja na velikane norveške književnosti, a Sophie se javljaju i likovi poput Alice,  medvjedića Winniea Pooha i drugih. Gaarder ja zaista vrlo vješto povezao sve ono što je jednom srednjoškolcu već ranije poznato iz književnih djela s elementima povijesti filozofije koje tek mora savladati. Iako u sebi sadrži složene misli, djelo je pisano vrlo jednostavnim jezikom, a njegova primarno didaktička uloga isprepletena je s zabavnim dogodovštinama koje će se svidjeti gotovo svakom tinejdžeru. Zato svima vama koji imate srednjoškolce, a posebno gimnazijalce, savjetujem da nabavite ovu knjigu. Dakako, vaša će se djeca u boljim školama koje u svom programu imaju nastavni predmet Filozofije susresti sa gotovo svim podacima koje nudi i ova knjiga, ali ni približno na ovako zabavan i jednostavan način. Pročitaju li ga i prije prvog službenog susreta s poviješću filozofije, nastavno gradivo će im daleko lakše sjesti. Osim toga, ako se i sami još uvijek pitate tko ste i čemu uopće služi život, posegnite za ovim romanom. Vjerujte mi, nećete požaliti.

SAMSUNG CAMERA PICTURES[/caption]

Tatjana Barat

Pretraga

Tečaj €/kn: 7,53450 2023-09-21 19:56:13