15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://citajknjigu.com 300 4000
Čitaj knjigu | Izvrsna stranica za knjigoljupce i sve one koji će to tek postati.

ALEXANDRE DUMAS otac – književna „faca“ danas slavi 212. rođendan

July 23, 2014
15309 Pregleda
Što, zapravo, znate o Alexandreu Dumasu, Ocu? Znate li da je bio zaboravljen do 20. stoljeća, da je bio prvi mulat u književnosti i to ne samo francuskoj, da je prvi opisao zločine Borgia i na kraju, da mu je...

Što, zapravo, znate o Alexandreu Dumasu, Ocu? Znate li da je bio zaboravljen do 20. stoljeća, da je bio prvi mulat u književnosti i to ne samo francuskoj, da je prvi opisao zločine Borgia i na kraju, da mu je knjiga čak i 2005. bila bestseler?

Za početak, dva su Alexandra Dumasa, otac i sin, pa se uvijek uz prezime dodaje père ili fils. Danas, 24. srpnja rođendan je tata Dumasu (père) koji je po mnogočemu bio zanimljiva osoba. On je taj koji je napisao romane “Grof Monte Cristo” ili  “Tri mušketira”, a sve je počelo naravno, s njegovim dolaskom na svijet. Alexander Dumas rođen je kao Dumas Davy de la Pailleterie 1802. u Villers-Cotterets, Aisne, Picardy u Francuskoj, 40 km od Pariza. Imao je i stariju sestru, Marie-Alexandrine. Njegove su knjige prevedene na skoro stotinu jezika, jedan je od najčitanijih francuskih književnika, a po njegovim je romanima, samo do ranog 20. stoljeća snimljeno skoro 200 filmova.

Priča o tri mušketira kojim se pridružuje četvrti toliko je popularna da svakih nekoliko godina osvane negdje na svijetu nova verzija. Mušketire su glumili najpopularniji glumci svih generacija, kao da je to stvar prestiža. Tako su Athosa glumili Oliver Reed, Kiefer Sutherland i John Malkovich; Aramisa Richard Chamberlain, Lloyd Bridges, Charlie Sheen, Jeremy Irons; Porthosa Gig Young, Gerard Depardieu, Oliver Platt a d’Artagnana Douglas Fairbanks, Gene Kelly, Maximillian Schell, Jean Marais, Louis Jourdan, Gabriel Byrne između ostalih. Tridesetak  je filmova o Monte Cristu pa imamo i egipatsku verziju, nekoliko musicala, venezuelsku TV seriju, brojne kazališne adapatacije… A napisano je i pet nastavaka.

Da je Dumas père “faca” i danas, govori događaj iz 2005. Posljednji roman “Vitez Sainte-Hermaine” nije uspio završiti pa je proučavatelj Dumasa našao rukopis (dosta je Dumsovih rukopisa bilo porazbacano posvuda) i završio djelo velikog Dumasa, 135 godina poslije. Godinama je proučavao, istraživao i na kraju napisao dva i pol poglavlja knjige i kraj po bilješkama Dumasa koje je našao. U Engleskoj je objavljen kao “Posljednji vitez”, a u Francuskoj je u trenu prodano 60 000 knjiga i Dumas je opet zauzeo vrh ljestvice najpopularnijih i najprodavanijih knjiga. Izgleda da Dumasa nikada dosta.

Dumas je pisao razne žanrove, a karijeru je počeo kao pisac kazališnih komada koji su od prve bili uspješnice. Prvi je napisao s 27 godina. Napisao je i svu silu članaka i priča za razne novine, magazine i mnogo, mnogo knjige. Djela koja je objavio broje 100 000 stranica. A osnovao je 1840. Théâtre Historique u Parizu. Nevjerojatan lik!

Dumas je neobičan lik po mnogočemu a kako vidimo po biografijama koje objavljujemo na Čitaj knjigu, svi veliki književnici od vlastitih života mogu napisati više nego jedan dobar roman.

Djetinjstvo oca i sina

Iako iz dobre i plemenitaške loze književnikov je otac imao i te kako čudan život. Thomas-Alexandre Davyj de la Pailleterie rođen je u Saint Domingue, današnjem Haitiju. Njegov je otac bio markiz i zapovjednik artiljerije u tadašnjoj francuskoj koloniji, a majka je bila crna ropkinja, Marie-Cessette Dumas. Pretpostavlja se da je bila kreolskog porijekla, ali se ne zna točno. Rodila je Thomasa, a otac nakon njene smrti s malim dolazi u Francusku. Djed nije sretan što mu je sin oženio crnkinju i protivi se da u vojnoj školi koristi obiteljsko ime pa ga upisuje kao Dumasa.

Mali je mulat postao ne samo izvrstan vojnik i zapovjednik već je bio prvi general afro-antilskih korijena u francuskoj vojsci ikad, i to u dobi od 31 godine. Kad se posvađao s ocem uzeo je majčino prezime pa mu je ime bilo Thomas-Alexandre Dumas. Njegov sin, slavni književnik isto je Dumas, a ne de la Paillaterie. Aristokratsko porijeklo omogućilo je mladom Dumasu zaposlenje kod Louisa-Phillippea, Vojvode od Orelansa, ali Francuska tog doba puna je političkih previranja pa se, kada je na čelo Francuske došao Louis-Napoleon Bonaparte, 1851. sve mijenja. De la Pailleterie-Dumas nije bio poželjan, na putu za Francusku zarobili su ga u kraljevini Napulj i u zatvoru je proveo dvije godine. Kad se rodio Alexandre, budući književnik, otac je potpuno osiromašen. Kad je mali Alexandre imao četiri godine otac je umro od raka, a bez novaca mama dječku ne može pružiti obrazovanje. Mali je mulat, ali je i plemić i iako elitna škola “Mao” želi dječaka za učenika majka ne može smoći novac, a nema veze s muževljevom obitelji. Mali taj hendikep nadoknađuje sam i pročita svaku knjigu do koje je mogo doći. Usput sam nauči španjolski. Dječakovu bujnu maštu potiču i mamine priče o hrabrosti i podvizima njegova oca i tu je začetak onog što je Dumas imao na pretek – priče. Iako su siromašni uživaju ugled i zbog vojne reputacije oca i zbog plemstva. Kad je napunio 20 godina Alexandre seli u Pariz 1822. nakon restauracije monarhije. Dobio je posao kod Vojvode od Orleansa, u Palais Royalu. Tada je počeo pisati za novine, magazine, kazalište i koristi prezime Dumas.

Mladi Dumas

Kako su mu prva dva kazališna komada postigla uspjeh ima dovoljno novaca i posvećuje se samo pisanju, a u svoje je doba poznat kao kazališni pisac više nego li pisac romana. Sudjelovao je u Revoluciji koja je na tron postavila Vojvodu od Orleansa, bivšeg šefa koji je postao Građanin-kralj, Louis-Phillippe. U Francuskoj je stalno burno, nemiri su i republikanci i osiromašeni radnici traže promjenu. Kad se situacija u zemlji smiri, započinje industrijalizacija što pogoduje ekonomiji pa Dumas može pisati jer je i cenzura popustila. Počeo je objavljivati romane, hohštaplira ali je spretan u pregovaranju pa u novinama koje su objavljivale romane u nastavcima, prodaje roman “Kapetan Paul”. Ne samo to, osnovao je svojevrsni studio koji je zaposlio pisce koji su proizvodili na stotine priča. On je uređivao i prerađivao tekst do konačne verzije. U tri godine je napisao ogromno djelo: osam knjiga eseja o najvećim kriminalcima i zločinima u povijesti Europe i on je taj koji je “izbacio” na svjetlo dana i Lucreziu Borgiu i njenog brata Cesarea, ali i neke druge. Napisao je i knjigu koja se nije dopala ruskom caru Nikolaju I. pa je Dumasu zabranio da ikad dođe u Rusiju. Do careve smrti Dumas ne može u Rusiju u kojoj su ga obožavali.

Dumasov je partner Auguste Maquet koji mu daje ideju za roman, ideju za zaplet, barem je tako bilo za “Grofa Monte Crista” i “Tri mušketira”. Dumas bi napisao detalje, dijaloge i kraj. Poslije je Maquet na sudu tažio više novca i priznanje da je i on autor. Novac je dobio, ali pravo da potpiše knjige, nije. Dumas se nije zabrinuo. Popularan je, knjige mu prevode na engleski i druge jezike, pa pisanjem zarađuje dobre novce, ali je uvijek je u financijskom škripcu. Osim 40 ljubavnica i pripadajuće djece neumorno je trošio na sve luksuzne stvari, od hrane, odjeće, namještaja, predmeta, suđa, kočija… i na kraju sagradio dvorac Monte Cristo na Port-Marleyu gdje je za sebe napravio dodatnu zgradu kao studio za pisanje. Kuća je bila puna gostiju, poznanika, prijatelja koji su iskorištavali njegovu velikodušnost i praktično živjeli tamo. Dvije godine poslije, na rubu bankrota, prodao je cijelo imanje.

Dums je volio jeputovati pa bi, kada se vratio kući, pisao putopise. Francuska je ponovo u revoluciji, kralj-građanin pada s trona a na njega se penje Louis-Napoleon Bonaparte. Novi predsjednik ne voli Dumasa koji seli iz Francuske u Belgiju da bi pobjegao od nove vlasti, ali i dugova. Nakon nekoliko belgijskih godina odeslio je u Rusiju gdje visoko plemstvo govori francuski, a njegove su knjige nevjerojatno popularne. Nakon, dvije godine odlazi u Italiju. O Rusiji je napisao putopise, a u Italiji, ustoličenjem kralja Victora Emmanuela II. zagovara ujedinjenje  Italije. Tamo 1861. osnuje i izdaje novine, “L’ Indipendente”, vraća se u Pariz 1864., objavi putopis o Italiji, li i o Firenzi, Cadizu, Napulju, Siciliji, Rimu, Švicarskoj, Alžiru, Rusiji, pa o svemu od Pariza do Astrahana i Kavkaza. No Dumas ima još jedan problem. Plemićko podrijetlo ne štiti ga od rasizma o čome piše u romanu “Georges”. Anegdota govori kako je jednom od napadača rekao: “Moj je otac bio mulat, djed Crnac, a pradjed majmun. Vidite, gospodine, podrijetlo moje obitelji počinje gdje podrijetlo vaše, završava.”

Dumas ljubavnik

Oženjen i s 40 znanih i neznanih ljubavnica, nekih udaovica, gospođa iz viših krugova ali i švelja, pralja i nižih slojeva Dums ima mnogo nezakonite djece: sigurnih četvoro od kojih je jedan, dječak, Alexandre Dumas dobio ime po ocu. Kasnije je i on književnik poput tate i njega znamo kao Dumasa sina, Dumas fils. Kada se Dumas ponovo zaljubio, ovoga puta u američku glumicu Adah Isaacs Menken koja je bila na vrhuncu karijere i upola mlađa, dobio je još troje djece. Njih je priznao – Dumasa sina kojeg je dobio sa šveljom, dvije djevojčice i još jednog dječaka kojeg pamtimo samo po prezimenu majke.

Dumas je bio omiljnem šarmer i čovjek kojeg se moralo voljeti. Engleski kazališni pisac Watt Phillips koji je bio prijatelj s Dumasom opisao je književnika kao najvelikodušnijeg čovjeka na svijetu, s najvećim srcem. “Bio je i najzabavniji, najduhovitiji ali i najveći ego manijak. Mljeo je sto na sat, a ako je počeo pričati o sebi, nikada nije stao”.

Pred kraj života o njegovim financijama brinuo je Dumas sin, s kojim je živio. Sin je ne samo pisac, i to dobar pisac, već i spretniji u zarađivanju i bogaćenju. Stari Dumas umro je na imanju svog sina, 5. prosinca 1870. ali ne zna se točno od čega. Navodno je bolovao od dijabetesa i umro od komplikacija te bolesti. Kada je umro, sahranili su ga u rodnom mjestu. Možda bi smrt Dumasa jače odjeknula da nije bio rat Francuske i Pruske ali i promijenjen ukus čitatelja. Malo po malo Dums je padao u zaborav.

A onda ponovo otkriće…

Dva su studenta u u 20. stoljeću ponovo otkrila Dumasa, pronašla zaboravljene i zametnute knjige i ponovo u prvi red književnosti vratili velikana francuske književnosti. Uvršten je u “Pantheon de Paris”, njegov je dvorac “Monte Cristo” obnovljen i pretvoren u muzej, pepeo su prenijeli u “Pantehon” što se prikazivalo u direktnom prijenosu na francuskoj televiziji a tadašnji francuski predsjednik Chirac, okružen mušketirima rekao je: “S tobom smo i D’Artagnan, Monte Cristo ili Balsamo, i jašemo zajedno putevima po Francuskoj, posjećujumo palače i dvorce – s tobom, mi sanjamo.” Sahranjen je kraj Zole i Hugoa a nijedan francuski književnik nije toliko čitan u svijetu kao Dumas.

Produktivan pisac

Dumas je izmislio neke od najpopularnijih i najpoznatijih likova u književnosti. Napisao je na stotine kazališnih komada, romana i putopisa, nekoliko dječjih priča, započeo nekoliko magazina i u njima svaki tjedan objavljivao tekstove, priče, eseje a napisao je i kulinarski rječnik. Njegovi povijesni romani su zanimljivi, likovi veći od života, zauvijek usječeni u memoriju čitatelja mnogih generacija. Uzimao je temu slobodno, preskakao povijesne činjenice no nikada ni nije tvrdio da su povijesno točne. O njemu je napisano mnogo biografija, a jednu je napisao i nezakoniti si, Henri Bauer.

Napisao je mnogo, mnogo knjiga a evo nekih pa ih potražite i uđite u svijet Alexandre Dumasa. Svakome od nas treba malo avantura, makar na papiru.

serijal D’Artagnan:

Tri mušketira, Les Trois Mousquetaires, 1844

Dvadeset godina nakon, (Vingt Ans Après, 1845

Vicomte de Bragelonne, Le Vicomte de Bragelonne, ou Dix ans plus tard, 1847.

Grof Monte Cristo, 1845-46

Regentova kćer, 1845

Dvije Diane, 1846

serijal Valois:

Kraljica Margot, 1845

Gospođa de Monsorot, 1846

Četrdeset i pet čuvara, 1847

 

serijal Marija Antoanetta:

Joseph Balsamo 1846-1848

Kraljičina ogrlica, 1849-1850

Ange Pitou, 1853-1855

Vitez Crvene kuće, 1845

 

Crni tulipan, 1850

Pripovijest o Orašaru, 1844 (obrada romana),

Zlatni razbojnici, Le Chevalier de Sainte-Hermine, 1869…

Komentari 80
 • December 11, 2014 9:45 pm

  Looking around

  I like to browse in various places on the web, regularly I will just go to Digg and read and check stuff out

 • December 14, 2014 5:42 pm

  Yahoo results

  While browsing Yahoo I found this page in the results and I didn’t think it fit

 • December 16, 2014 4:29 pm

  Wikia

  Wika linked to this site

 • December 18, 2014 7:41 pm

  Informative and precise

  Its difficult to find informative and precise information but here I found

 • December 25, 2014 12:19 pm

  News info

  I was reading the news and I saw this really interesting info

 • December 27, 2014 7:19 am

  vendo borsa prada

  Andrew è venuto con lei; non perché voleva vedere, ma perché voleva tenere vicino ai bambini ci potrebbe essere una possibilità di rubare i loro anelli. Ma quando vide quello che Digory stava guardando, anche lui cominciò a interessarsi. E ‘stato un p…

 • December 27, 2014 7:28 am

  miu miu occhiali da sole

  tasca un paio di manette. Si tratta di una grave accusa, George, e tale è il mio dovere. Le vampate trooper con rabbia e esita un attimo, ma tiene le sue due mani, giunte insieme, e dice: Ecco! Mettetele su! Il signor Bucket le regola in un attimo. Com…

 • December 27, 2014 7:31 am

  bottega veneta outlet vicenza

  si mise a ridere, a metà tossì. Che non è così buono, amico ole. Sì, Mike ha detto. Ti sento. Mezzogiorno? Più come uno, credo. Beh lasciate Beverly prendere qualche zs. Bill spense la sigaretta. Ha sposato? Mike esitò di nuovo. Beh recuperare il ritar…

 • December 27, 2014 1:22 pm

  Looking around

  I like to browse around the online world, often I will go to Digg and read and check stuff out

 • December 29, 2014 6:57 pm

  News info

  I was reading the news and I saw this really cool info

 • January 2, 2015 3:55 am

  Wikia

  Wika linked to this place

 • January 4, 2015 8:21 am

  asics gel nimbus 18

  you are really a good webmaster. The website loading velocity is amazing. It kind of feels that you’re doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you’ve performed a excellent job on this subject! https://www.excel-pro.co.il/UserFiles/…

 • January 4, 2015 5:21 pm

  Dreary Day

  It was a dreary day here today, so I just took to piddeling around on the internet and realized

 • January 4, 2015 7:11 pm

  negozi peuterey milano

  di lasciarlo alle spalle. Era un bel fel-basso, rispose Tiktok, al-anche se il suo ma-ter-i-al non era ve-ry du-ra-bile. Oh, lo stagno è un materiale eccellente, lo Spaventapasseri si affrettò a dire; e se fosse successo qualcosa al povero Nick Chopper…

 • January 4, 2015 7:19 pm

  golden goose superstar

  reconnu, et la moitié de la nuit passée dans la conversation. «Mon Dieu! se écria Mme Bennet, alors qu’elle se tenait à la fenêtre le lendemain matin, ‘si ce désagréable M. Darcy ne vient pas ici avec notre cher Bingley! Que peut-il dire par être si…

 • January 6, 2015 6:24 am

  peuterey pronuncia

  beauteous Camilla! ha detto che, in ritirata ma ancora in modo da intercettare il suo passaggio; Io sono legato a presentare; ma quando posso rivederti? In qualsiasi momento, lei rispose in fretta; solo farmi passare ora! In qualsiasi momento! adorabil…

 • January 6, 2015 5:18 pm

  Digg

  While checking out DIGG today I noticed this

 • January 7, 2015 7:25 am

  Digg

  While checking out DIGG today I found this

 • January 7, 2015 9:00 pm

  piumini peuterey 2015

  Tuttavia, se questo irrita Indiana, sono sicuro che mia nipote li farà verso di lei con il più grande piacere; perché non ho mai saputo la cosa che non avrebbe fatto parte con, molto di più di un mero po ‘di odore al naso, che, se uno ha o no, non ved…

 • January 8, 2015 7:42 am

  Informative and precise

  Its hard to find informative and accurate information but here I found

 • January 9, 2015 3:32 am

  Informative and precise

  Its hard to find informative and precise information but here I noted

 • Just Browsing

  While I was surfing today I saw a excellent post about

 • January 10, 2015 8:25 pm

  golden goose prix

  plus, l’a ramassé presque sans se arrêter. Les deux ont pris quelques respirations profondes comme elle se dirigea vers l’ambassade. Que faites-vous aujourd’hui? elle a demandé, les yeux toujours vérifier le miroir. Comme d’habitude, la réponse éta…

 • January 11, 2015 9:09 am

  Tumblr article

  I saw someone writing about this on Tumblr and it linked to

 • January 12, 2015 10:10 pm

  Dreary Day

  It was a dreary day here yesterday, so I just took to piddeling around online and found

 • January 13, 2015 6:09 pm

  Tumblr article

  I saw a writer talking about this on Tumblr and it linked to

 • January 15, 2015 4:46 am

  Just Browsing

  While I was surfing yesterday I saw a excellent article about

 • January 16, 2015 8:22 am

  Its hard to find good help

  I am regularly saying that its hard to get quality help, but here is

 • January 17, 2015 4:37 am

  Dreary Day

  It was a dreary day here today, so I just took to piddeling around on the internet and realized

 • January 18, 2015 8:27 am

  Its hard to find good help

  I am regularly saying that its difficult to find quality help, but here is

 • January 19, 2015 9:11 am

  Its hard to find good help

  I am regularly saying that its difficult to find good help, but here is

 • January 20, 2015 3:22 pm

  Tumblr article

  I saw a writer talking about this on Tumblr and it linked to

 • January 21, 2015 11:25 am

  asics cumulus

  You actually make it seem so easy along with your presentation however I to find this matter to be really one thing which I feel I’d never understand. It kind of feels too complex and very huge for me. I am taking a look ahead for your subsequent subm…

 • January 22, 2015 2:27 pm

  News info

  I was reading the news and I saw this really cool info

 • January 24, 2015 11:17 am

  Looking around

  I like to surf in various places on the online world, often I will go to Stumble Upon and follow thru

 • January 25, 2015 6:41 am

  Yahoo results

  While browsing Yahoo I discovered this page in the results and I didn’t think it fit

 • January 25, 2015 7:58 pm

  outlet miu miu roma

  , e cominciò a bordo. ‘Quello che le dita che avete agile, disse Flora,’ ma sei sicuro di essere ben? ‘Oh sì, davvero! Flora ha messo i piedi sul parafango, e si stabilì per un approfondito buona divulgazione romantica. Ha iniziato a punteggio, scuo…

 • January 27, 2015 6:43 am

  egg surprise

  […]just beneath, are a lot of absolutely not connected web pages to ours, nonetheless, they’re surely worth going over[…]

 • January 27, 2015 10:26 pm

  Tumblr article

  I saw a writer talking about this on Tumblr and it linked to

 • January 29, 2015 4:11 am

  chip and dale cartoons

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 • January 29, 2015 8:43 am

  News info

  I was reading the news and I saw this really interesting information

 • January 30, 2015 3:15 pm

  Just Browsing

  While I was browsing yesterday I saw a excellent article concerning

 • January 31, 2015 7:06 pm

  Its hard to find good help

  I am constantnly proclaiming that its difficult to get good help, but here is

 • February 2, 2015 12:56 pm

  Tumblr article

  I saw someone writing about this on Tumblr and it linked to

 • February 3, 2015 5:21 pm

  Just Browsing

  While I was browsing yesterday I noticed a excellent article concerning

 • February 4, 2015 1:30 am

  pinguinalités

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless genuinely worth taking a search, whoa did 1 find out about Mid East has got extra problerms too […]

 • February 4, 2015 7:31 pm

  blood test

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless actually really worth taking a look, whoa did a single find out about Mid East has got much more problerms too […]

 • February 5, 2015 3:27 pm

  Yahoo results

  While browsing Yahoo I discovered this page in the results and I didn’t think it fit

 • February 6, 2015 7:53 am

  Just Browsing

  While I was browsing yesterday I noticed a excellent article about

 • February 6, 2015 12:36 pm

  mens asics gel nimbus 15

  You actually make it appear really easy with your presentation but I to find this matter to be actually something that I believe I would never understand. It sort of feels too complex and very vast for me. I’m having a look ahead on your subsequent pu…

 • February 7, 2015 11:21 am

  Its hard to find good help

  I am forever saying that its hard to procure good help, but here is

 • February 7, 2015 10:40 pm

  air max nere

  e partì. E questo era tutto. Abbiamo riso su di esso un po ‘e speculato su ciò che sarebbe stato come. Ho avuto visioni di una notte buia e polverosa in pianura, e le facce delle famiglie Nebraska vagare da, con i loro figli rosee guardare tutto con t…

 • February 8, 2015 4:41 pm

  air max 2007

  era preoccupato per questioni d’affari. Lo assicurai che non ero offeso. A proposito, ho detto, ti sembra di avere un bel suite di camere libere lassù, e uno di loro ha le persiane in su. Sembrava sorpreso e, come sembrava a me, un po ‘sorpreso al mi…

 • February 8, 2015 4:59 pm

  lunette ray ban vue

  me saisit, me jeta sur le parquet, me avec ses obligations, et étouffé par les sanglots, almostwithout sens, en invoquant Dieu, qui ne m’a pas écouté, je utteredall à coup un effroyable cri de douleur et de honte. Un feu brûlant, fer ARED-chaud, le fe…

 • February 9, 2015 2:05 pm

  News info

  I was reading the news and I saw this really interesting topic

 • February 10, 2015 8:32 pm

  Yahoo results

  While searching Yahoo I discovered this page in the results and I didn’t think it fit

 • February 12, 2015 3:14 pm

  Informative and precise

  Its hard to find informative and precise information but here I noted

 • February 17, 2015 9:49 am

  Digg

  While checking out DIGG yesterday I found this

 • February 19, 2015 3:29 pm

  Wikia

  Wika linked to this site

 • February 20, 2015 8:36 pm

  asics laufschuhe

  You actually make it seem so easy along with your presentation however I to find this matter to be actually something that I feel I would by no means understand. It kind of feels too complex and extremely broad for me. I’m taking a look ahead in your…

 • February 22, 2015 6:14 pm

  Dreary Day

  It was a dreary day here today, so I just took to piddeling around on the internet and found

 • February 24, 2015 11:17 pm

  ralph lauren skjorte dame

  sten kopper langs kanten af ​​poolen. Arya fyldte et og bragt det til ham, så han kunne drikke. Den unge mand stirrede på hende i et langt øjeblik, da hun tilbød ham det. Valarne morghulis, sagde han. Valar dohaeris, svarede hun. Han drak dybt, og fald…

 • February 26, 2015 5:22 pm

  News info

  I was reading the news and I saw this really interesting info

 • February 27, 2015 11:59 pm

  orologi burberry

  è stata costituita, principalmente attraverso i suoi mezzi propri e la signora Bennet, per la sua venuta mattina dopo a sparare con il marito. Dopo questa giornata, Jane ha detto non più di sua indifferenza. Non una parola passò tra le sorelle materia…

 • March 1, 2015 12:44 pm

  Yahoo results

  While browsing Yahoo I found this page in the results and I didn’t think it fit

 • March 3, 2015 5:25 pm

  News info

  I was reading the news and I saw this really interesting info

 • March 4, 2015 10:31 pm

  Just Browsing

  While I was browsing yesterday I noticed a excellent article concerning

 • March 5, 2015 6:16 pm

  Just Browsing

  While I was browsing today I saw a excellent post concerning

 • March 8, 2015 7:05 pm

  bracciale tiffany

  affondato sotto il suo peso; che mustbe raccolto. Tu e Taras meglio che andare a fare in modo di-morrow.Well, amico, da quel momento ha preso al lavoro e ha lavorato sothat tutti chiesti. In quel momento abbiamo affittato tre desiatins, e l’aiuto di D…

 • March 9, 2015 5:50 pm

  Looking around

  I like to browse in various places on the web, often I will go to Stumble Upon and follow thru

 • March 20, 2015 11:53 pm

  hogan outlet online

  Tom, e lui sembra così gentile e tranquillo. Ma perché la signora avere un quadro del genere triste che nella sua stanza? Forse era un po ‘parente di lei, che erano stati uccisi dai selvaggi in terra straniera, e lei lo tenne lì per un ricordo. E Tom…

 • March 21, 2015 5:08 pm

  collana tiffany argento 925

  oneOf le grandi differenze tra gli uomini. Per alcuni, il pensiero è un gioco mentale kindof; trattano la loro ragione, come se si trattasse di una mosca-wheelwithout una cinghia di collegamento, e sono guidati nelle loro azioni byother popoli idee, da…

 • March 23, 2015 5:18 pm

  air max command online

  Hippolyte! E Homais si ritirò, dichiarando che non riusciva a capire questo accanimento, questa cecità nel rifiutare le beneficenze della scienza. Il poveretto ha dato modo, perché era come una cospirazione. Binet, che non ha mai interferito con altre…

 • April 5, 2015 2:31 pm

  replica ray ban

  Davos. The maester tells me that we have one hundred seventeen ravens on hand. I mean to use them all. One hundred seventeen ravens will carry one hundred seventeen copies of my letter to every corner of the realm, from the Arbor to the Wall. Perhaps a…

 • April 7, 2015 8:26 pm

  ralph lauren billigt online

  Arya var tabt. Hvorfor skulle hun have ham? The Bull skulede til hende. Hvorfor skulle hun vil have dig? Youre intet men en lille tagrende rotte! Nå, youre intet men en uægte dreng! Eller måske var han kun foregiver at være en uægte dreng. Whats dit sa…

 • April 23, 2015 8:55 pm

  golden goose bambino 38

  stesso problema Filitov aveva. Il suo ginocchio sinistro era già rigido, e quando cercò di salire sulla sua caviglia slogata, la gamba destra semplicemente rifiutato di lavorare. Giurò abbastanza forte per farsi sentire sopra il rumore dei motori e cer…

 • April 24, 2015 6:27 pm

  saucony jazz sale

  fronte su. ‘Non ci andate ancora! ‘Noi non significa, ha detto il sig Pancks. Dandogli un colpo d’occhio scuro in riconoscimento della sua risposta, Rigaud bussò ad alta voce. Si era accusato di bevanda, per la riproduzione dal suo gioco, ed era imp…

 • April 27, 2015 8:35 pm

  tiffany treviso

  dal sole con un ombrello. Aurelianon è andato a Catarinos negozio che di notte. Trovò Francisco l’Uomo, come un camaleonte monolitico, seduto in mezzo a un cerchio di spettatori. Stava cantando la notizia con la sua vecchia, voce fuori-tune, accompagn…

 • May 12, 2015 7:24 pm

  golden goose online

  scorreva attraverso la fessura tra le porte. Finora il morto non era venuto in vista, e Heath, la scansione della superficie della piscina perplesso, ha osservato che Montague deve aver incontrato la sua morte nel profondo canale sull’altro lato. Dire…

 • May 18, 2015 7:09 pm

  saucony jazz nuova collezione

  proporlo a lui come un dovere. In realtà, come un dovere che doveva alla società. Il signor Merdle intendere che la società era la pupilla dei suoi occhi, e che le sue affermazioni erano di primaria importanza per ogni altra considerazione. Tesoro pass…

Odgovorite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.