Košarica
Izbornik

Hrvatska čita! Zašto je 40. jubilarni Interliber bio ove godine bolji od svih prethodnih?

Hrvatska čita! Zašto je 40. jubilarni Interliber bio ove godine bolji od svih prethodnih?
Nema više pitanja: paviljon 5 ili paviljon 6. Tako mi je naime započinjao i završavao svaki dan prošli tjedan,  u vrijeme trajanja najvećeg i najvažnijeg sajma knjiga u Hrvatskoj. Već drugu godinu zaredom sam  dobila priliku biti aktivni dio Interlibera. Hvala organizatorima.  Volim ispričati taj moj interliberski put zadnjih četiri godine otkada vodim i uređujem blog i facebook stranicu Čitaj knjigu. Prve godine sam se bezuspješno predstavljala kao blogerica i nastojala dobiti barem nekoliko besplatnih primjeraka knjiga. Nisam uspjela. Na kraju sam glavninu željenih knjiga kupila. Druge godine sam na Interliber svaki dan dolazila s koferom na kotačiće i izlazila s punim koferom knjiga jer izdavači su trčali za mnom nudeći mi svoje novitete. Ove godine sam po drugi put  zajedno s Nakladom Iris Illyrica ponovno dobila priliku imati svoj vlastiti izložbeni prostor kojeg sam zamislila kao topli kutak za ugodno čitanje. Ovim putem zahvaljujem svojim partnerima/sponzorima koji su mi to i omogućili – Zagrebački velesajam tj. Interliber,  KARE Design, Barcaffe, Tepihland i Ankica INTERIJERI na pomoći oko uređenja štanda. Zajedno smo uložili puno truda, rada i dobre volje. Svi koji su posjetili naš kutak mogli su popiti finu mirisnu kavicu, odmoriti umorne noge, popričati s nama, prelistati knjige….i uživati. Jer priznajmo Interliber jako umara. Što reći o tom toliko omiljenom sajmu u Hrvata? Super vijest je   da je Interliber ove godine posjetilo više od 130.000 posjetitelja tj. da je zabilježen  porast  za nekih 10% u odnosu na lani.   Pohvalno je da svake godine knjigoljubaca svih generacija ima  sve više. Ove godine su izdavači izuzetno zadovoljni prodajom koja je čak za 20% veća od lanjske. Ako  me pitate koji je štand i ove godine bio  „najtopliji“ reći ću naš, što od kave koju je nudio #Barcaffe, što od toplog ugođaja dnevnog boravka na dijelu Čitaj knjigu kojeg je uredio #KARE design & #Tepihland & #Ankica Interijeri, a što od ljubavi koja se krije u našim  knjigama Iris Illyrica & Biblioteka Čitaj knjigu. Drago mi je da su i neki drugi izdavači svoje štandove uredili u suradnji s velikim kućama namještaja i ugledali se na moj prošlogodišnji potez. Nadam se da će se taj trend nastaviti i  slijedeće godine. Knjige također trebaju imati potporu partnera i sponzora. Idemo pobrojati sve dobre stvari od ove godine:
  1. Grad Zagreb i gradonačelnik su konačno prepoznali važnost čitanja te su izdavačima pružili toliko važnu financijsku potporu.
  2. FULKULTURNO - Lea Brezar i njen Superbrands Hrvatska (kroz časopis Brand kultura)  su u paviljonu 6 vrlo uspješno  organizirali genijalan  projekt koncipiran kako bi posjetiteljima predstavio hrvatsku književnu scenu kroz prizmu brenda te im omogućio da na jednom mjestu dožive knjigu kroz sve njene aspekte: važan dio kulture, trendove i brendiranje te najavljuje otvorenje natječaja za nagradu FUL KULTURNO – najbolje brendirani niskobudžetni događaj u kulturi, kao i ekskluzivno istraživanje tržišta o čitanosti u Hrvatskoj.
  1. Na galeriji paviljona 5 svakodnevno su se održavali različiti kreativni i edukativni programi: radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire, a pisci su se  družili sa svojim čitateljima.
  2. Knjigodar – organizirana je akcija darivanja knjiga jednoj školskoj knjižnici s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara i Zajednicom nakladnika i knjižara.
  3. Znanstveni kvart  – ove godine još zanimljiviji, posebno osmišljen dodatni sadržaj koji se organizira u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara, gdje su posjetitelji mogli uživati u interaktivnoj popularizaciji znanosti kroz prenošenje znanja na praktičan i zabavan način.
  4. Premium program - na galeriji paviljona 5 osmišljen je program eminentnih urednika sastavljen od 3 dijela:
  • dječji program (aktivnosti vezane uz dječju knjigu),
  • strukovni (panel diskusije na temu nakladništva, knjižarstva i knjižničarstva)
  • promocije knjiga i čitanja.
  1. "INTERLIBER 40“ –poseban slavljenički kulturno-glazbeni program povodom okruglog rođendana. Na otvorenoj pozornici ispred paviljona 5 svakodnevno se moglo uživati u nastupima DJ-a i glazbenih bendova. Knjige i glazba se vole.
  2. Baby room za prematanje beba uz već tradicionalni  Knjižider u paviljonu 6.
  3. U nedjelju, zadnjeg dana Interlibera panonski mornar Đorđe Balašević predstavio ja svoju novu knjigu 'Kalendar mog djetinjstva', prvi dio njegovog autobiografskog niza. Od jutra je u  nepreglednom redu čekalo više stotina obožavatelja. Neobičan prizor moram priznati.
Od velikih izdavača svakako bih istaknula štandove Lumena, Školske knjige, Frakture, Hena.coma, Vuković&Runjić, Fokus na hit. Od manjih izdavača je posebno bio privlačan štand  izdavačke kuće Neptun koja je specijalizirana za izdavanje ljubavnih i povijesnih romana. Mene je posebno  oduševio štand izdavačke kuće #sandorf u meni omiljenoj crvenoj boji.          

Pretraga